Kurs i regi av
Norsk Filmforbund
HMS kurs
INVITASJON
Filmrederiet, i samarbeid med Norsk Filmforbund og Filmkraft, ser behovet for å styrke kunnskapen om HMS arbeid for filmarbeidere. Derfor er det en glede å invitere til to samlinger á to dager. Første samling er 10.-11. mars og andre er 7.-8. april. Kurset foregår på dagtid.
Pris
Kursavgiften er 600,- inkl. lunsj alle dager.
Det er Norsk Filmforbund som er faglig
ansvarlig for kurset.
Første samling
10 - 11 mars
Andre samling
7 - 8 april
Dag I
Innføring: Motivasjon og innføring i AML. Quiz, filmvisning ogdiskusjon.
Dag II
Risikoanalyse: Arbeid i grupper med konkret manus og nedbrekkutviklet av NFF.
Dag III
Fagkunnskap: Hvilke spesifikke utfordringer/ krav møter vi i vårbransje?
Dag IV
Systematisk HMS arbeid: Bedriftens verneplan, verneombud,tillitsvalgte og internkontrollforskriften.
Krav
Tilsvarende krav er også innført i spillefilmoverenskomsten mellom Norsk filmforbund og Virke Produsentforeningen. Arbeidsmiljøloven stiller videre krav til at ledere, mellomledere og verneombud som håndterer disse oppgavene har dokumentert kompetanse.
Rutiner
For at HMS ikke skal bli en papirøvelse, er det avgjørende å utvikle HMS-rutiner som er tilpasset vår bransje. Våre forelesere er filmvitere, jurister, fagsjefer og spesialister som alle har lang fartstid fra bransjen.
Utfordringer
Som kursdeltaker utfordres du til å bli med på å utvikle løsninger som virker sammen med de arbeidsredskapene vi allerede har, som manus, prod.-plan, ukeplan og dagsplan. Vårt mål er at dette skal gi bedre arbeidsmiljø, økt trygghet og kreativitet, redusere tidsavbrudd i produksjonene og sikre et ikke-diskriminerende arbeidsmiljø ved hjelp av systematiske varslingsrutiner.
Kompetansebevis
Fullført 4-dagers kurs gir lovpålagt kompetansebevis fra Sentralregisteret for sikkerhetsopplæring. Ved å gå HMS-kurset viser du at du tilhører den seriøse delen av bransjen og ønsker det beste for produksjonen og dine medarbeidere.
10 - 11 mars + 7 - 8 april
Kurs i regi av Norsk Filmforbund
“Sikkerhet er kunsten å sørge for at visse
ting ikke skjer.”
Salman Rushdie
Norsk filminstitutt (NFI) har innført som
vilkår for utbetaling av tilskudd at det kan
dokumenteres at søker har en HMS-plan
med risikoanalyse, tiltaksplaner og
systemer for rapportering og evaluering av
avvik.
Dag for dag
MER OM KURSPLANEN
Dag 1
ABC om Arbeidsmiljøloven (AML)
- hva, hvorfor og hvordan arbeider vi med helse miljø og sikkerhet.
- Videovisning av farlige hendelser og ulykker innen film og tv
- produksjon
- Quiz med bruk av AML
- Erfaringsdeling. Har du opplevd farlig arbeid? Hva førte til fare, og hvordankunne det vært unngått.
Dag 2
Risikoanalyse. Sannsynlighet x konsekvens = risiko
For å redusere risiko må vi analysere situasjonen og iverksette tiltak somreduserer sannsynlighet og/ eller konsekvens. En slik analyse er internasjonalstandard.
- Gruppearbeid: “Thale og Louise”, manus og produksjonsplan m skyteliste.Deltakerne foretar risikoanalyse og foreslår tiltak i en strukturert plan.Diskusjon i plenum.
- Hva gjør vi når planen endres på morgenbrief? Ny runde i gruppearbeid ogplenum.
- Hvordan planlegge for det uplanlagte? Særlige utfordringer fordokumentarfilm.
Dag 2
Fagspesifikke utfordringer
Vi har invitert kompetente bransjeaktørerinnen Grip, stunt, SFX og dokumentarfilm til å innlede om noen av de spesifikkeutfordringer innen film og tv-produksjon. Hvordan håndterer vi situasjonennår kamera er på en arm, en bil, en kran eller drone? Hvordan forholder vi osstil at en rekvisitt begynner å snakke, fly eller brenne? Hvor trekker vi grensenfor at en skuespiller må erstattes med kompetent stuntperson? Hvilkekompetanse kreves for å rigge, samordne og utføre et stunt?
Dokumentarfilmens særegne utfordringer. Hvordan planlegge for detuplanlagte i mangel av manus? Hvordan håndtere filmskapernes integritet ogsikkerhet når man går tett på kildene i utsatte og farlige situasjoner? Hvordanforberede seg på at hovedkarakteren i filmen kan miste friheten eller livet? Kanslike arbeidsforhold føre til senskade?
Dag 4
Systematisk HMS
Hvordan innrette virksomheten og den enkelteproduksjon slik at man både ivaretar den faktiske sikkerheten og lovens kravom å "kunne gjøre rede for planer og tiltak som sikrer et fullt forsvarligarbeidsmiljø”? Her samarbeider vi med HMS leder og producere i NRK og TV2,samt erfarne produsenter innen dokumentar- og fiksjonsfilm.
Kontakt info
Kontakt For faglige spørsmål om HMS kurset
Jostein Brå Oksavik
prosjektleder kurs og kompetanse
jostein@filmforbundet.no
Kontakt for Praktisk info
Jan Thore Lippestad
97569747
lippestad@rrs.no